Blog

11-06-2013

Vet is gezond

 

De laatste decennia moest vet zo veel mogelijk vermeden worden. Want vet eten veroorzaakt vet op het lichaam. Vet maakt vet. Van veel voedingsmiddelen is dan ook een lightvariant gekomen: chips, friet, kaas, etc. Heeft ons dit geholpen?

Afvallen
Laten we beginnen met het doel afvallen. Het antwoord hierop is nee. Volgens onderzoeken eten we juist meer van de lightproducten. Ach, het is light, ik kan nog wel een bakje chips nemen. Dan is het niet zo erg. Tevens verwachten de hersenen en ons lichaam een heerlijke vette smaak van de chips, maar die blijft uit. Het lichaam vraagt om meer, wellicht komt die smaak zo dadelijk. Maar nee. Daardoor eten we ook meer.

Een andere reden waarom we niet afvallen van lightproducten is dat er vaak extra toevoegingen zijn. Het moet wel smaken. De fabrikanten voegen bij een product met minder vet vaak extra suiker toe en andersom. Alles voor de smaak! Zo kom je nog niet aan afvallen toe.

Gezondheid
Nu het doel gezondheid. Wat volgens mij eigenlijk prioriteit moet hebben boven afvallen. Het antwoord hierop is nee. Door ons lichaam vet uit onze voeding te ontzeggen, onttrekt het vet uit de organen, bijvoorbeeld de hersenen en huid. Hierdoor zou je afwijkingen kunnen krijgen: concentratiestoornissen, ADHD, eczeem, etc.

Nodig
Waarom gebruiken we niet ons gezonde verstand en gaan we weer gezonde vetten eten? Vetten hebben we nodig. Juist voor het gezonde verstand. De hersenen bestaan voor een groot deel uit vet, zo ook de cellen in ons lichaam en onze hormonen hebben ook vet nodig. Bepaalde vitamines (A, D, E en K) kunnen alleen worden opgenomen wanneer ze met vet worden ingenomen. Zonder vet functioneer je dus niet goed.

Maar ook de ijdeltuiten onder ons zouden gebaat zijn bij gezond vet. Onder andere vet zorgt voor een mooie huid.

Gezonde vetten
Maar wat zijn gezonde vetten? Dit zijn niet de snacks, friet, chips etc. Hier zitten teveel slechte transvetten, ook wel gehard vet of gehydrogeneerd vet genoemd.

Maar wat dan wel? Denk aan avocado’s, vis (vooral zalm, haring, makreel en sardientjes), olijven, noten en zaden.

Laat de lightvarianten voor wat ze zijn en ga voor vet!