Recepten

03-03-2016

Çilbir

 

Het is bijna Pasen, dus weer tijd voor een recept met eieren.
 
Dit recept heb ik ontdekt via de Facebookpagina van mmmEggies. Het is van origine een Turks ontbijt, maar ‘s middags of ‘s avonds met een salade erbij smaakt het ook prima. Het originele recept hebben zij via Sesu Chops.

 
Bereidingstijd ongeveer 20 minuten

 

Benodigdheden voor ongeveer 2 personen:

-250 ml yoghurt, nog beter Turkse yoghurt
-1 snufje zout
-vers gemalen zwarte peper
-1 eetlepel azijn
-4 eieren
-100 gram boter
-1 theelepel gerookt paprikapoeder
-1 theelepel kurkuma
-1/2 theelepel cayennepeper
-1 eetlepel gehakte platte peterselie
-brood

 

Bereidingswijze:

1. Roer de peper en het zout door de yoghurt en schep in een diep bord.
2. Vul een grote pan met water en breng aan de kook.
3. Smelt de boter samen met de cayennepeper, gerookt paprikapoeder en kurkuma in een pannetje op zacht vuur. Wanneer de boter is gesmolten en licht begint te schuimen draai je het vuur uit.
4. Zodra het water kookt, voeg je azijn toe en draai het vuur laag. Roer met een lepel in het water om een draaikolk te vormen. Breek een ei boven een klein kommetje en laat deze voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. Houdt het water tegen de kook aan en pocheer de eieren één voor één ongeveer 3 minuten. Haal het ei met een speciale lepel of schuimspaan uit het water en laat uitlekken. Pocheer nu de andere eieren.
5. Leg de eieren op de yoghurt en schenk de boter over de eieren. Serveer met (geroosterd) brood om lekker mee te dopen.
 

Variatietip:
In het originele recept wordt er een halve teen knoflook door de yoghurt heen geroerd. Over smaak valt te twisten en geur ook. Wil je knoflook bij het ontbijt of de lunch en wil je dit je collega’s aandoen?
Voor de kleur, en smaak uiteraard, gaat er volgens het originele recept nog 1 eetlepel fijngehakte dille door de yoghurt en 1 eetlepel gehakte platte peterselie over het gerecht.