Recepten

11-12-2014

Mayonaise

 

De laatste tijd heb ik veel verzoeken gekregen om het recept van de homemade mayonaise, genoemd in het recept van de eiwitkokoskoekjes, te vermelden. Bij deze dus.
 
Het recept van deze mayonaise heb ik uit het boek ‘Delia’s vegetarische favorieten’. Ik heb mij nooit aan mayonaise gewaagd omdat je er kakelverse eitjes voor nodig hebt en die krijg je niet in de supermarkt. Maar nu ik mijn eieren rechtstreeks bij de eierboer koop, is dit geen probleem meer.
 
 

Bereidingstijd:

ongeveer 10 minuten

Benodigdheden:

– 250 ml olie, zonnebloemolie of olijfolie
– 2 grote eierdooiers
– 1 teentje knoflook, gepeld en geperst
– 1 volle theelepel mosterdpoeder, of mosterd
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel witte-wijnazijn, of citroensap
– versgemalen zwarte peper

 

Bereidingswijze:

  1. 1. Zet een middelgrote kom op een vochtige theedoek, zodat hij niet kan wegschuiven en beide handen vrij hebt om de mayonaise te maken. De ene hand om de olie erbij te druppelen en de andere om de electrische mixer te bedienen.
  2.  

  3. 2. Giet de olie in een maatbeker met een schenktuit. Doe de eidooiers met de knoflook, het mosterdpoeder en wat zout en peper in een kom en klop goed door elkaar.
  4.  

  5. 3. Houd de kan met olie in de ene hand en de mixer in de andere hand. Klop nu een druppel olie door het dooiermengsel. Dit klinkt raar maar het geheim van een goede mayonaise zit in het feit dat elke druppel olie goed moet zijn doorgeklopt voor de volgende wordt toegevoegd. Het duurt geen dagen, want al na ene paar minuten wordt het mengsel heel dik. In dat stadium komt de azijn erbij, die de saus zal verdunnen.
  6.  

  7. 4. Het kritische stadium is nu gepasseerd en er kunnen al kloppend grotere oliedruppels worden toegevoegd. Proef de mayonaise als alle olie op is en breng desgewenst verder op smaak met wat zout en of peper. Wie van een wat lichtere mayonaise houdt, klopt er 2 eetlepels kokend water door.

 

 

Overgebleven mayonaise kan in een afgesloten pot niet langer dan een week in de koelkast worden bewaard.

 

Tip: Mayonaise gaat schiften als de olie in het begin te snel wordt toegevoegd. Doe een nieuwe eidooier in een schone kom, klop er eerst druppel voor druppel de geschifte mayonaise door en ga daarna door met de rest van de olie.