Blog

04-04-2013

Kinder Obesitas

 

Obesitas, wat is dat? Had je dit 10 jaar geleden op straat gevraagd, hadden de meeste mensen je meewarig aangekeken. Tegenwoordig kent iedereen dit woord.

Groei
De afgelopen 50 jaar is onze welvaart pijlsnel omhoog gegaan. Met deze welvaart is ook ons consumptiepatroon omhoog gegaan. En daarmee ook het getal op de weegschaal. We zijn met zijn allen zwaarder geworden dan pakweg 40 jaar geleden.

Redenen
Hiervoor is een aantal redenen. Zoals gezegd is ons consumptiepatroon omhoog gegaan. We kunnen ons meer veroorloven en willen ook meer. Elders is het gras altijd groener en we willen er toch bij horen. We hebben meer auto’s gekocht en gaan, mede daardoor, minder op de fiets of wandelen. We willen luxer eten en geen armeluis-eten meer. Waarom een boterham met ham of kaas als we ook een hamburger kunnen kopen? Ook zijn we gemakkelijker geworden. Als we dan toch met de auto onderweg zijn, willen we wel iets kunnen kopen om in de auto te eten. Of we willen ’s avonds als we thuiskomen van het werk niet meer een half uur in de keuken staan om een gezonde maaltijd te koken en kopen een magnetronmaaltijd.

Industrie
De fabrikanten springen daar handig op in. Na de tweede Wereld Oorlog is de productie van suiker omhoog geschoten. Daarbij horen ook de natuurlijke en minder natuurlijke vervangers. Ook het gemaksvoedsel zoals de hamburger of de broodjes gezond bij het tankstation zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Het doel van deze fabrikanten is het zoveel mogelijk verkopen van hun producten. Niet het bevorderen van onze gezondheid.

Obesitas
Die verkoop is goed gelukt. Inmiddels heeft al tenminste 1 op de 3 van de Amerikanen (volwassenen en kinderen) overgewicht of obesitas (Cijfers 2010, bron: www.cdc.gov). Maar het blijft niet bij Amerika. Deze vlek heeft zich al uitgespreid over West Europa, Australië en zelfs China. De marketing van de fabrikanten richt zich voornamelijk op kinderen. Zoals iedereen je kan vertellen: kinderen zijn de toekomst. Voor de verkoop in ieder geval. Er zijn prognoses die voorspellen dat onze kinderen een lagere levensverwachting hebben dan wij.

Gezin
Zijn de fabrikanten de enige spelers in het verhaal? Nee. Hoewel de omgeving een hele grote rol speelt, zeker de marketing gericht op kinderen, blijft de opvoeding, het gezin, de basis van het verhaal. Wat is de voedingsbasis thuis? Krijgen de kinderen 3 keer per dag een gezonde maaltijd? Hoe gaan ouders om met deze marketing? Gaan ze naar de Fastfoodketen om dat ene speeltje uit die ene film bij dat ene menu te kopen? Is het kind dan tevreden of gaat het jengelen dat het meer wil?

Jengelen
Ligt het aan de om-het-hardst-roepen-maatschappij of lijkt het er dat steeds meer kinderen jengelen? Pasgeleden was daar nog een programma over op televisie. De kinderen worden gek gemaakt door de kindermarketing van de fabrikanten en maken daarmee hun ouders gek. Wie kent niet de worst, vla en koekjes van bekende tv-figuurtjes.

Doorslaan
Dit jengelen kan doorslaan. Je bent bereid om je kind alles te geven als het maar stopt. Maar waar eindigt het dan? Het antwoord daarop is simpel. Een kind, en later volwassene, dat gewend is om alles te krijgen en geen rem kent. Geen rem op consumeren en geen rem op eten.

Lang en gezond leven
Ouders kunnen hun kinderen een gezonde leefstijl aanleren door ze gezonde maaltijden en tussendoortjes te geven en te letten op beweging. Tevens kunnen ze hun kinderen leren niet op elke marketinguiting in te gaan. Daarmee geef je de kinderen een gezonde basis voor een lang en gezond leven.