Blog

09-04-2013

Kinder Obesitas deel 2

 

In mijn vorige blog heb ik aangegeven dat onze maatschappij is veranderd. Daarmee is ook ons bestedings- en voedingspatroon gewijzigd. Voedselproducenten springen daar handig op in.

Fabrikanten
Recentelijk heb ik de documentaire “Way beyond weight” gezien. Deze documentaire gaat over ons als ouders en ons als maatschappij. Maar ook over de fabrikanten. De fabrikanten zijn onze maatschappij en zijn ons als ouders geworden. Hoe? De tv en spelcomputer staan bijna de gehele dag aan en worden steeds vaker gebruikt als babysit. De fabrikanten vertellen onze kinderen tussen de tekenfilmpjes en spelletjes door wat gezond is. Bijvoorbeeld een yoghurtdrank met extra calcium. Goed voor de botten en tanden. Ze vertellen er echter niet bij dat de helft van de inhoud uit suiker bestaat.

Gezond
Wie weet nog wat gezond is? Kinderen weten soms niet dat eten van het land, van een plant of een dier komt. Nee, alles komt uit de supermarkt. En alles is maakbaar. Wil je vierkante meloenen, goed die krijg je, als je in Japan woont. Als ze al weten wat een meloen is. En de ouders, weten die het nog? Waarschijnlijk wel, maar is het ook gemakkelijk?

Aardappelen schillen en koken, groenten schoonmaken en koken, stomen of roerbakken, vlees kruiden en bakken. Dit kost allemaal tijd. Wel een half uur. Dit is uiteraard een half uur te lang. Liever iets gemakkelijks zoals een kant-en-klare magnetronmaaltijd. 7 minuten op vol vermogen en je kunt aan tafel.

Het kan nog erger. In het voorstukje van de documentaire wordt een 4-jarige obese jongen en zijn familie gevolgd. Hij jengelt omdat hij chips wil als lunch. Uiteindelijk geven de ouders toe. Zij gaan gewoon verder aan de lunch met cake en cola!

Suiker
Kunnen ouders nog wel gezonde maaltijden en tussendoortjes voorzetten? Overal zit namelijk suiker in. En niet zo’n beetje ook. Voorbeelden uit de documentaire: 1 blikje cola bevat 25 gram suiker en een pakje chocolademelk bevat 29 gram suiker. En als je weet dat 1 suikerklontje 5 gram is.

Met vet is het niet anders: 1 zak chips bevat 77 gram vet, net zoveel om 1 week mee te bakken.

Basis
We moeten als ouders weer terug naar de basis. Is het product nog herkenbaar? Zouden onze grootouders het nog herkennen? Ga samen met de kinderen moestuinieren of in ieder geval samen boodschappen doen. Laat ze bij de slager en groenteboer zien hoe iets eruit ziet. Kook samen en eet samen.

 

Hierbij de link naar de documentaire “Way beyond weight”: http://topdocumentaryfilms.com/way-beyond-weight/.
Probeer in ieder geval de eerste 4 minuten te kijken voor het gezin met de lunch van cake en cola. Uiteraard mag je verder kijken en zie je hoe onder andere Jamie Oliver zich sterk maakt voor een gezonde maatschappij.