Blog

28-03-2017

De Overgang

Vorige week heb ik een bijscholing gevolgd over de overgang. Elke vrouw krijgt hier een keer mee te maken en aangezien mijn cliënten voornamelijk vrouw zijn, is dit een goede aanvulling in de consulten.

Fase
De overgang wordt vaak verward met de menopauze. De overgang is het gehele proces, de gehele periode. Deze kan zo’n 10 jaar beslaan en begint vaak rond je 40/45e. De menopauze is een precieze datum. Namelijk de datum van je laatste menstruatie en is vaak rond je 51e. Dit is na een jaar vast te stellen.
De overgang is de fase van vruchtbaar naar onvruchtbaar en komt door een afname van de vrouwelijke hormonen. Dit gaat niet in een mooie dalende lijn, maar gaat gepaard met schommelingen. Naarmate je dichterbij de menopauze komt, des te sterker worden de klachten. Het is eigenlijk een omgekeerde puberteit. Na de menopauze zoekt je lichaam een evenwicht en gaat dit alles voorbij.

Klachten
Tijdens de overgang kunnen er door de schommelingen in de hormoon-en energiehuishouding diverse klachten ontstaan die niet direct worden geassocieerd met de overgang. Opvliegers en stemmingswisselingen kennen we allemaal wel, maar niet iedereen heeft daar last van. Andere klachten kunnen zijn: gewichtstoename, haaruitval, urineverlies, blaasonsteking, migraine, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en droge huid. Sommige klachten worden soms ook wel afgedaan als een burn-out.

Wist je dat je met voeding heel veel klachten kunt verminderen?

Heb je klachten en wil je weten wat je er aan kunt doen? Bel of mail voor een afspraak.